Domta Gård

Ursprung: Domta Gård, Fjärdhundra, Uppland.

Ras: Galt: Berkshire. Sugga: Berkshire eller Svensk Lantras.

Foder: Fyrkornsblandning, egenproducerat kornkross, rötter, äpplen samt allt de hittar ute som rötter, ollon och insekter.

Produktion: Cirka 300 slaktsvin per år.

Två mil norr om Enköping ligger Domta gård vackert beläget på den uppländska landsbygden. Här lanserade Stefan Sellin Domta-grisen 1989 med receptet ”mycket motion, frisk luft, kunskap och engagemang”. Resultatet lät inte vänta på sig och nio år senare fick Stefan Gastronomiska Akademiens Diplom för sitt kvalitetsarbete.

Sedan 2011 arbetar Domta med en ny ras, Berkshire, som Stefan Sellin tagit hem från England. I Japan kallas Berkshire för Kurobuta vilket betyder ”svart gris”. Där prisas den på de finaste restaurangerna för sitt smakrika och marmorerade kött.

– Jag blev nyfiken på rasen då den anses vara en av de godaste grisar som finns på många ställen i världen, förklarar Stefan. Anledningen är dess förmåga att bilda marmorerat kött. Dessutom har köttet ett högre PH-värde som bidrar till ett mörkare, saftigare och smakfullare kött. Köttet har också kortare fibrer vilket gör det mycket mört.

För Stefan är det viktigt att styra hela kedjan från uppfödning till slakt.

– Tidigare hade jag eget slakteri men nu sköts det av ett närliggande, småskaligt slakteri där jag själv sköter bedövningen av mina grisar.

Sedan 1998 har Stefan valt att slakta sina grisar när de väger runt 40-50 kilo och kalla det för ”unggris”. Det gäller även för Birkshire som han tycker lämpar sig att slakta vid betydligt lägre vikt än traditionella slaktsvinsraser. Galtarna kastreras inte utan slaktas före könsmognad vid cirka fem månader då de väger 30-40 kilo.

Beställ från Domta Gård