Halla Gård

Ursprung: Vara, Västergötland.

Ras: Linderöd.

Foder: Havre, korn, vete, rågvete, åkerböna. Sedan äter grisarna allt skogen har att erbjuda som maskar, ekollon, rötter och insekter. De får nya hagar och skogsbeten regelbundet vilket gör att de hittar 20 procent av all föda i skogen.

Produktion: 70-90 slaktsvin per år.

Anders Gunnarsson tillhör nya generationens svenska grisuppfödare som utöver gårdens stora produktion av rapsgrisar, även har en besättning frigående Linderödssvin.

– Jag älskar grisar och började med just Linderöd mest av en tillfällighet. Min svåger köpte en fin restaurang och ville ha ett speciellt griskött.

När Anders började med Linderöd 2010 köpte han tre gyltor och en galt. Idag har han tio Linderödssuggor och två galtar. De får bara en kull per år vilket ger mellan 70 och 90 slaktdjur per år. Kultingarna föds mellan mars och juli och slaktas 10-14 månader senare beroende på vad kunderna efterfrågar.

– Vi arbetar tight ihop med Fällmans och testar oss fram vilken vikt som blir bäst kött. Vi har provat allt mellan 70 och 150 kilo. Jag tycker att de är bäst när de är runt 12 månader.

Linderödssvinet har ett väldigt smakrikt fett vilket är integrerat i köttet. Köttet är rödare och mer syresatt eftersom de här grisarna springer så mycket.

– Jag älskar grisar i alla dess former. Det är underbart att se kullen med smågrisar jaga varandra i skogen. Och sedan att få se restaurangerna lära sig hantera det och höra deras uppskattning. Det är givetvis väldigt roligt att vara med och bevara den här svenska rasen. Linderödsvin är en oerhört tålig och frisk gris utan sjukdomar och skador. Förr i tiden användes den flitigt inom jordbruket.

Linderödssvinen växer hälften så fort som konventionell gris och lever ute året runt. Utöver spannmålet som Anders odlar själv, bökar de i jorden efter maskar, larver och bark. Smaken på köttet ligger någonstans mittemellan vildsvin och konventionellt griskött.

– Det som driver mig är kontakten med kockarna, den är guld värd. Det är de som driver på kvalitetsutvecklingen.

Beställ från Halla Gård