Lammgruppen

Ursprung: Sex gårdar kring Mälaren.

Ras: Tacka: Korsning mellan Finull och Dorset Bagge: Texel.

Foder: Gräs, hö ensillage.  

Produktion: Cirka 3 000 lamm per år, ungefär hälften på våren och hälften på hösten.

Fällmans Lammgrupp består av sex gårdar vid Mälaren; Välnäs gård, Norrby gård, Hornsunds gård, Lista gård, Hagby säteri och Ekeby gård. Tomas Olsson som tillsammans med hustrun Anna driver Norrby gård, är ordförande och har levt med lammuppfödning sedan hans mamma köpte de första tackorna till Norrby Gård 1972. Idag är han Sveriges största uppfödare med sina 900 tackor.

Lammen som föds upp är av en treraskorsning där tackan är en Finull-Dorset som betäcks med en Texelbagge. Kombinationen ger friska sunda lamm som ihop med det frodiga betet ger mycket mört kött med fantastisk smak.

– När det gäller tackorna har vi korsat raser som är omhändertagande och mjuka som mammor. Vi får upp emot 1 800 lamm per omgång och då är det verkligen viktigt att tackorna tar hand om dem på ett fint sätt, förklarar Tomas.

En stor fördel med att vara en grupp av lammuppfödare med samma värderingar är att de kan täcka upp för varandra. Med ett kretslopptänk, där i stort sett allt foder produceras av bönderna själva, finns det mycket som kan hända. Inte minst vädret som är svårt att påverka.

– Vår största styrka gentemot restaurangerna är vår jämna kvalitet, fortsätter Tomas. Vi har helt enkelt format vår verksamhet efter kundernas önskemål. De höstlamm som ska slaktas till exempel, går hela tiden på riktigt bra gräs med massor av smakrika vilda örter och cikoria, klöver och timotej som vi sår in. Vi byter bete en gång i veckan.

Ett gammalt ordspråk säger: ”Lammen ska aldrig höra kyrkklockorna två gånger på samma bete” vilket innebär att djurflockarna ska flyttas ofta mellan olika hagar med färskt gräs och örter. Det här kan uppfödarna genomföra genom sina fantastiska vallhundar vilka är ovärderliga medarbetare på gårdarna.

Att föda upp lamm av högsta kvalitet är ett hantverk som kräver kunskap och genuin känsla för djur och miljö. Djuromsorgen är oerhört viktig och bönderna tillbringar mycket tid hos djuren. Under lamningen som sker på stall, är uppfödarna i fårstallarna nästintill dygnet runt.

Under sommarhalvåret går djuren ute och betar både i hagmarker och på vallar. På så sätt hjälper de också till att hålla landskapet öppet och bidra till den biologiska mångfalden.

Vintertid bor djuren i fårstallarna och äter ensilage och spannmål som odlas på gårdarna. Gödseln från djuren sprids sedan på åkrarna varvid kretsloppet fortsätter.

Lammgruppen producerar två typer av lamm:

Vårlammen föds i januari och går tillsammans med tackan på stora ytor inomhus som är täckta av halm. Slaktvikten på dessa lamm är 13-15 kg och köttet är milt i smaken med mycket mjäll textur.

Höst-/beteslammen föds i april och går ute på bete med tackorna så fort det finns gräs. Lammen diar till en början men börjar snart beta själva. Slaktvikten är 16-22 kg och köttet har en mer mogen och utvecklad smak påverkad av alla örter som lammen betat.

Beställ från Lammgruppen