Gröna gårdar

Ursprung: Drygt 40 gårdar i västra Sverige.

Ras: Framför allt Angus, Hereford, SRB och SLB, men även Highland cattle, Fjällko och Belted galloway.

Foder: Enbart grovfoder; bete sommartid och ensilage vintertid. Allt foder produceras på de egna gårdarna eller ibland vid brist på närliggande gårdar.

Produktion: Cirka 700 nöt per år.

Gröna gårdar bildades 2001 med visionen att göra Sverige till ett föregångsland för hållbar köttproduktion. Det som började med tre gårdar i mitten av Bohuslän är idag ett företag med cirka 40 anslutna uppfödare.

– Våra uppfödare är väldigt olika, säger Märta Jansdotter, VD för Gröna gårdar. Det är allt från små månskenslantbruk till större gårdar. Gemensamt för dem är att djuren föds upp på enbart gräs och örter, är KRAV-certifierade och vill jobba med att ständigt förbättra köttkvaliteten.

Djuren inom Gröna gårdar föds upp enbart på gräs och örter. De växer då långsammare än de som växer upp på kraftfoder, men utvecklar ett kött som ger en rikare och fylligare smak.

Gröna gårdar har sedan 2011 en egen intern kvalitetsbetalning som ger upp till åtta kronor mer per kilo till uppfödarna. Det baseras på klassningen av köttets kvalitet, marmorering, smak och textur. Resultatet från den egna kvalitetsbedömningen kommuniceras till uppfödaren i samband med betalningen och ligger till grund för företagets kvalitetsarbete.

– Vi har valt att inte inrikta oss på någon specifik ras, utan hålla ett öppet sinne, fortsätter Märta. Däremot har vi valt bort Charolais, Blonde d’Aquitaine, Limosine och ibland Simmental då vi ser att dessa raser ger för hög muskeltillväxt utan marmorering och bra textur. De raser vi ser bäst resultat på är mjölkraserna och de lättare köttraserna, men vi utesluter inte heller mindre raser. Vi eftersträvar en slaktvikt på cirka 320-350 kg, då vi tycker det ger en bra storlek på detaljerna.

Beställ från Gröna gårdar