Naturbeteskött

Ursprung: Föreningen Naturbeteskött består av 20 naturbetesuppfödare med mark och gårdar runt om i hela Sverige.

Ras: Djuren kan tillhöra alla raser men naturbetesuppfödarna har ofta djur tillhörande de så kallade lätta köttraserna eftersom de fungerar bättre på den typ av betesmarker som de vill prioritera med tanke på naturvårdsnyttan.

Foder: Gräs, hö ensillage  

Produktion: Varierar kraftigt

Naturbetesmark är obearbetad mark som aldrig plöjts, såtts, gödslas eller dränerats. Den får heller inte konstbevattnas eller utsättas för några bekämpningsmedel eller kalk.

Det är öppna landskap som skapats mellan odlad mark och vild skog. Steniga skogsbackar, vindpinade strandängar och kuperade hagar med trädbevuxna kullar och bäckar som skär genom varierande natur.

Naturbetesdjuren får beta ute i familjegrupper under hela barmarkssäsongen. De växer i sin egen takt på marker som aldrig gödslats eller besprutats. Att gå tillsammans i generationer gör att de äldre djuren lär upp de yngre vilket gör dem trygga och stressfria.

Under vintern hålls naturbetesdjuren inomhus och äter då samma gräs och örter fast i torkad och konserverad form. Förutom att köttet får smak av örter, lavar och gräs så hinner djuren gå så länge att fettet sätter sig intramuskulärt vilket tar upp till 24 månader. Fettet i musklerna är sedan smakbärare vilket gör att köttet verkligen förmedlar smaken från betet.

Fällmans Kött har sedan flera år köpt in helfall från producenter inom föreningen Naturbetskött i Sverige och den 21 september 2014 blev Naturbeteskött från två gårdar de första råvarorna någonsin att få utmärkelsen Exceptionell Råvara. Detta efter att ha styckats och hängmörats till perfektion hos Fällmans i flera veckor.

Beställ från Naturbeteskött