En anka som ledde till guld – Svenska Kocklandslaget tävlade med anka från Viking Fågel

Svenska kocklandslaget besöker Viking fågel

 

I november var det dags för Culinary World Cup i Luxemburg. Svenska Kocklandslaget har valde att tävla med anka som huvudråvara på en av rätterna i varmköksupplagningen. Hur tänkte kockarna i laget kring valet av råvara och varför valde man egentligen anka?

Det var hösten 2017 och valet av råvara inför nästa års stora höjdpunkt, Culinary World Cup, skulle göras. Råvaror från tidigare år diskuterades, vinnarrätter analyserades och diskussioner inom de befintliga sponsorskapen och samarbetena började. För att lyckas göra en enastående tävlingsrätt krävdes det att hitta en råvara som hela laget kunde tro på.

Tillsammans med Martin & Servera och Fällmans Kött fick man tidigt kontakt med Viking Fågel och Björn Olsson. Här fanns en råvara och ett samarbete som uppfyllde alla kriterier. En hållbart producerad anka av världsklass, en utvecklande dialog med både uppfödare och oss som grossist och en köttspecialist som bistår med expertkunskap och hantering. Martin & Servera gick även in och garanterade inköpsvolymer som gjorde att Viking Fågel kunde satsa på en uppfödning i större skala än bara till Kocklandslaget.

Under året som följde har man tillsammans testat allt från slaktålder, kön, hängning och foder för att få fram den absolut bästa tävlingsankan. Rätten har lagats upp inom laget och under träningsmiddagar. Allt för att förhållandena för de tekniker, smaker och texturer ska efterlikna förutsättningarna under tävlingen.

Vi tog med oss Jimmi Eriksson och Daniel Haynes till Munka-Ljungby och Viking Fågel en vacker höstdag ungefär en månad innan det är dags att åka till Luxemburg för att tävla mot kockar från hela världen.

Besök hos tävlingsråvaran

 

Tillbaka till de senaste nyheterna