Svenska Kocklandslaget vann guld!

500px Photo ID: 70329517 - nice moody mist in the morning

Culinary World Cup arrangeras vart fjärde år i Luxemburg. Det är den näst största tävlingen och inofficiellt kallas det för VM för lag. De 30 bästa nationerna från hela världen tävlar i två grenar, Kalla Bordet och Varmköket. Svenska Kocklandslaget fick guldpoäng på både kalla bordet och varmköksupplagningen. Laget korades till Culinary World Cup-segrare!

Vi jobbar stenhårt med att leverera rätt råvaror till laget. Våra säljare ser till att Kocklandslaget får exakt de produkter de önskar.

Kocklandslagets tävlingsmeny lagas och utvecklas under nästan ett år. När Svenska Kocklandslaget bestämmer råvarorna till sin tävlingsmeny brukar sex till sju råvaruproducenter bli extra inblandade.

Kalla Bordet

Kalla Bordet, eller ”Showmatsbordet” genomförs den 24 november och kan närmast beskrivas som matkonst. Här bedömer domarna de 26 rätterna på det 12 kvadratmeter stora bordet enbart efter utseende och teknik, så kallad ”Visuell Smak”. Alla rätter presenteras kalla och täcks med ett tunt lager gelé för att se perfekta ut under flera timmars domarbedömning. Kalla Bordet innehåller också en skulptur som ligger utanför tävlan. Denna spektakulära skapelse ska vara gjord i enbart ätbart material, oftast choklad och socker.

Varmköket

Varmköket som genomförs den 26 november, är restaurangdrift i skarpt läge. Utmaningen består i att skapa en trerättersmeny för 110 gäster som tillagas från grunden på plats i tävlingsköken på tävlingsarenan. På sex timmar ska laget laga förrätt, varmrätt och dessert. Sedan öppnar restaurangen och gästerna tar plats i matsalen. Domarna finns hela tiden på plats i köken. De plockar slumpvis ut fem tallrikar av varje rätt för bedömning. Domarna bedömer allt från ekonomi och hantverksskicklighet till organisation, team-work i köket och hur servicen flyter. Men självklart är det smak och presentation som värderas allra högst.

Kocklandslagets medlemmar 2017-2020

Svenska Kocklandslaget består av tolv medlemmar. Lagets första mål är Culinary World Cup i Luxemburg i november 2018. Därefter satsar man på Culinary Olympics 2020, där målet inte bara är pallplats utan guld.

Team Manager

 • Fredrik Andersson, Gothia Towers, Göteborg

Kockar

 • Jimmi Eriksson, jimmigastronomi.se, Stockholm
 • Ola Wallin, SK Mat & Människor, Göteborg
 • Anders Karlsson, The Absolut Company, Stockholm
 • Daniel Haynes, TAP room, Stockholm
 • Henrik Herbertsson

Konditorer

 • Kalle Bengtsson, Gothia Towers, Göteborg
 • Frida Bäcke, Vaaghals, Oslo
 • Sebastian Pettersson, Oaxen Krog, Stockholm
 • Kasper Kleihs, Upper House Dining, Göteborg
 • Josefin Gauffin

 

Vi vill också gratulera Stockholm Culinary Team som blev bästa regionallag under Culinary World Cup.

Tillbaka till de senaste nyheterna