Bacon

Beställ Bacon

Charkuterierna en del av vår historia

Här kan du se hela vårt sortiment av svensk chark

Ordet charkuteri kommer från de franska orden ”chair” som betyder kött och ”cuire” som betyder koka.

Att tillverka charkuterier var ett sätt att ta tillvara på allting vid slakt förr i tiden. Genom att salta, röka, torka och stoppa korv såg man till att inget gick till spillo samtidigt som det förlängde hållbarheten på maten.

Runt om i Sverige har lokala specialiteter utvecklats vilka lever kvar än idag. Exempel på det är den skånska spickekorven och småländska isterband.

Att falukorven växte fram var för att det behövdes starka linor av oxhud för att hissa upp malmen ur Falu koppargruva. Köttet som blev över saltades och röktes fram tills det på 1500-talet kom tyskar till Falun och lärde ut hur man gjorde korv av det rökta köttet.

Att röka kött är ett traditionellt sätt att ge smak och samtidigt göra köttet mer hållbart. Smaken påverkas av hur hårt köttet saltas innan rökning och beroende på vilket träslag som används för att skapa röken.

Läs mer

Bra råvaror och ett gediget hantverk

Det är omöjligt att producera bra charkuterier utan riktigt bra råvaror. Dessutom krävs ett gediget hantverkskunnande och bra faciliteter som en lämplig lokal, utrustning där man kan hålla en strikt hygien.

På Fällmans letar vi efter charkuterier som är ursprungstypiska. Vi tycker att det är spännande, intressant och relevant med olikheter. Vi vill också att råvaran, köttets naturliga smak ska vara framträdande i de charkuterier vi köper in och säljer vidare samt i de korvar och rökta produkter som vi tar fram själva.

När en produkt uppfyller alla de kriterier vi eftersöker så Smakriket-märker vi den. Att en produkt (med flera råvaror) är märkt med Smakriket innebär att huvudråvaran och minst 50 % av råvarorna som ingår i produkten har sitt ursprung i det angivna området. Att produkten är förädlad på något vis i det angivna området.

EU:s regler kräver inte att korv eller pastej måste märkas med vilket land köttråvaran härstammar ifrån. Vi kräver av våra producenter att de ska redovisa vilket ursprung alla råvaror har då Fällmans står för mat med identitet.

Egen produktion

Eftersom vi köper in hela djur, helfall, från våra samarbetsgårdar, kan vi skräddarsy charkuterier efter era önskemål som exempelvis korv på Linderödssvin eller Fjällko. Vi samarbetar också med ett flertal rökerier därifrån du kan få ditt favoritkött alltifrån mild- till svartrökt.

Tillsatser

Vi vill givetvis sälja charkuterier med så få tillsatser som möjligt utöver kryddor. En del konserveringsmedel är dock nödvändiga för att produkten ska vara säker att servera hos er. Natriumnitrit finns exempelvis i många av våra charkvaror. Det kallas också nitritsalt och är ett salt som hämmar tillväxt av skadliga bakterier.

Läs mer