Årets lamm- och grisresa till Norrby och Rocklunda

Norrby Gård

Vårt först besök var Norrby Gård som ligger i Västmanland i Torpa ca två mil från Eskilstuna. Den drivs av Anna och Tomas Olsson, som är Sveriges största lammgård.

Tillsammans med Karin från Ekeby Gård som är en del av Fällmans Lammgrupp berättar Thomas om hantverket och kunskapen om att föda upp lamm. Norrby Gård eftersträvar hela tiden att jobba så hållbart som möjligt och hålla balansen med antalet får och producerat foder på gården. Att föda upp lamm av högsta kvalitet är ett hantverk som kräver kunskap och genuin känsla för djur och miljö

– Vår största styrka gentemot restaurangerna är vår jämna kvalitet. Vi har helt enkelt format vår verksamhet efter kundernas önskemål. De höstlamm som ska slaktas till exempel, går hela tiden på riktigt bra gräs med massor av smakrika vilda örter och cikoria, klöver och timotej som vi sår in. Vi byter bete en gång i veckan.

Rocklunda Gård

Vårt andra besök gör vi på Rocklunda Gård som drivs av tredje generationens svinuppfödare, Filip och Johanna Isacson. Rocklunda Gård ligger hjärtat av Södermanland utanför orten Sköldinge ca två mil från Katrineholm.

Filip och Johanna tog med oss på rundtur genom hela uppfödningen, från små kultingar som hoppar omkring runt suggan till slaktfärdiga grisar.

Grisarna på Rocklunda är en korsning mellan svensk Lantras, Yorkshire och Duroc. Just Duroc valdes i samråd med Fällmans för att få mer insprängt fett i köttet. Vanligtvis slaktas grisarna vid sex månaders ålder då de väger runt 100 kilo men i och med det nära samarbetet med Fällmans kan kunderna få den vikt de vill ha.

På gårdens 100 hektar åkermark odlas den spannmål som blir foder åt grisarna, samt gör de experimenterar med åkerböna för att succesivt kunna ersätta den GMO-fria soja vilken är nödvändig för grisarna som proteintillskott.

 

Tillbaka till de senaste nyheterna