Besök hos Hagshult

Pensionat för mjölkkor

I höjd med Gnosjö mellan Värnamo och Jönköping ligger Hagshult. Och det är i just Hagshult på Göransgården som ”Ko-pensionatet” ligger. Inte långt från gården ligger Torsjö Säteri från vilken man tar över så kallade ”utslagskor”. I landskapet runt Hagshult så har man i många generationer haft djur på bete så strövande nötkreatur är ett naturligt inslag i naturen.

2015 så dök idén om ett ”spa” för gamla mjölkkor upp och hösten 2016 så startade man upp verksamheten i ny ladugård. I lösa mjukströbäddar(mjuk halm) så får djuren gå omkring om dom inte vill vara ute, gräset som djuren äter produceras på egen gård.

-Vår vision är omtanke och värdighet för djuren genom hela processen. Säger Carl-Johan Bertilsson.     Vi älskar både mjölk och kött och ser det här som en möjlighet att ge kossorna en skön lång spa-upplevelse som tack för alla fina kalvar, alla liter mjölk de givit oss att de hjälper till att hålla landskapet öppet.

Då samtliga djur kommer från en mjölkbesättning så är dom chippade, detta har man dragit nytta av då man med hjälp av scanners har koll på hur djuren lägger på sig och äter. Genom detta kan man också följa djuret genom hela sin process, och kan ta fram i princip all information om respektive djur såsom mjölkstat, kalvningar etc.

Att alla djuren kommer från samma gård gör att man inte får in nya smittor eller bakterier i flocken. Hela besättningen är på så sätt friskare och antibiotika och andra mediciner behöver inte användas i onödan.

 

se filmen från Hagshult här.

 

 

Tillbaka till de senaste nyheterna