Vikingfågel

Ursprung: Munka-Ljungby i Skåne.

Ras: Ross och Kobb.

Foder: Spannmål som odlas på gården.

Produktion:

För familjeföretaget Viking Fågel, bland de bördiga kullarna i västra Skåne, är produktionen av kyckling, gås, tupp, kalkon och anka ett hantverk. Spannmål och halm till fodret växer på åkrarna runtom uppfödningsstallarna. Slakten sker fem minuter från uppfödningen, utan maskiner, bara för hand. Allt under överinseende av Björn Olssons blick för kvalitet, omsorg om djuren och känsla för det som kunderna önskar.

– Vi kan få frågor om att ta fram en fågel som är si och så stor och si och så mager eller saftig i köttet och vi har möjligheten att göra det. Genom avel och att vi provar fram rätt fodermix, berättar Björn Olsson, som drivit verksamheten på gården sedan 1994.

Björn berättar att en stor del i att få fram rätt kött ligger i fodret. Exempelvis består majskycklingarnas foder av 55 procent majs, men det är gräset, eller gräsmjölet, i fodret som ger den karaktäristiska gultonen i köttet. Delarna i fodermixen, som bland annat tas fram i samarbete med kockar, samverkar till helheten.

Kycklingarna får växa i ungefär nio veckor. För ungtupparnas får växa lite längre, upp till 13 veckor, och det är det som gör dem extra saftiga i köttet. Gåsen, som förstås efterfrågas mest kring Mårtensafton, har ett långt liv i jämförelse: från ägget i februari, den långa uteperioden över sommarhalvåret, till slakten i november.

Målet är att få fram så hållbara djur som möjligt. De ska vara friska och må bra.
– De sista fyrtio åren har kycklingindustrin gått mot alltmer snabbväxande kycklingar. Vi har kommit längre och längre bort från den äkta kvaliteten och det är den jag vill komma åt. Jag försöker handla med dem som vill att djuren ska ha det bra, säger Björn Olsson.

Arbetet måste vara långsiktigt och metodiskt. Björn berättar att aveln på en gås kan ta tio år innan de får fram. Och risken finns hela tiden att misslyckas med den fågel som du ska avla på inför nästa säsong. Men det är värt allt arbete. Det bästa är att se gässen gå i sina hagar om sommaren, då känner Björn sig nöjd. Men det finns fortfarande mycket kvar att upptäcka, trots att lantbrukarsonen har fött upp fåglar sedan han var bara åtta år gammal.

– Och jag kommer aldrig upphöra att fascineras av att det ur en äggvita i ett ägg kommer ut en levande kyckling med hjärta, lever och allt. Det är verkligen väldigt märkligt, säger han och skrattar.

Beställ från Vikingfågel

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan , eller fortsätter använda sidan, så samtycker du till detta för de närmaste 12 månaderna. Du kan få mer information i vår integritetspolicy.

Stäng