Äntligen är viltsäsongen här

Viltgardar_1

Det första viltet börjar dyka upp i mitten av augusti då bockjakten på rådjur startar. Under vecka 36 kommer rådjur skjutna i Småland och Östergötland in till oss. Strax därefter sätter jakten på dovhjort och kronhjort igång. Från slutet av september är därför bästa tiden att börja sätta upp vilt på menyn.

Under säsongen finns det periodvis färskt vilt att tillgå, fråga din säljare vad som finns tillgängligt.

Tillgång och ursprung förändras under säsongen

I Sverige utgör viltkött cirka fyra procent av allt kött vi äter. Störst andel utgörs av älgkött medan vildsvinet är det vilt som ökar mest. Tillgången på färskt viltkött beror på när de olika viltslagen jagas, vilket i sin tur varierar från län till län. De flesta viltslag kan endast jagas några månader under hösten och vintern. Vildsvin är ett undantag och får jagas året om.

Hygien är A och O

En av de viktigaste faktorerna när vi köper in vilt är hygienen. De vilda djuren skjuts i det fria och avlivas inte i en steril miljö på ett slakteri. Tömningen (passningen) av djuret sker ofta i skogen och då är det mycket viktigt att det är torrt och rent. För att säkerställa kvaliteten på viltköttet arbetar vi med vilthandlare som anser att hygienen är lika viktigt som vi gör.

Läs mer om vilt här

Tillbaka till de senaste nyheterna